NA OŠ LENART RAZVIJAMO MLADE FILMSKE TALENTE

Film postaja ne le vse bolj spremljana vsebina, pač pa tudi vse pogostejši medij za izražanje mladih. Na Osnovni šoli Lenart smo to prepoznali že pred petimi leti in pričeli z izvajanjem izbirnega predmeta Filmska vzgoja. Naša kreativnost pa je bila v letošnjem šolskem letu prepoznana tudi v strokovnih krogih. Prejeli smo namreč nagrade na kar dveh filmskih tekmovanjih. Filma Agata in Friderik ter Oddaljen hrup sta se na 58. srečanju najmlajših filmskih ustvarjalcev v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije (OI Novo mesto) v konkurenci 67 filmov prebila v program srečanja in prejela tudi zlato plaketo. Film Oddaljen hrup je bil izbran med dvanajst najboljših še na 16. Festivalu amaterskega filma v organizaciji Filma Paka in JSKD Velenje, strokovna komisija pa je film scenaristke in režiserke Eve Kaučič (zdaj že srednješolske) nagradila tudi za najboljšo idejo filma na omenjenem festivalu.

Ustvarjalci (režiserka Eva Kaučič; igralci: Nika Vezovnik, Anej Roškar, Ajda Bauman, Julija Kogler, Katja Smonkar; luč in zvok: Iza Pšajd, Lana Vrbnjak; prvotni scenarij: Simona Peserl Vezovnik; mentorica: Tadeja K. Hadžiselimović) smo izjemno ponosni, da smo s filmom Agata in Friderik za večno … uspeli oživiti lokalno legendo ter jo v okviru projekta Erasmus  ponesli tudi v svet, saj smo ga posneli v angleškem jeziku, za domače uporabnike pa pripravili še slovenske podnapise. Verjamemo, da bo tudi v prihodnje ostal zanimivo promocijsko gradivo naših krajev.

Izjemno sporočilnost na žal aktualno temo naše vse večje miselne in čustvene distance do ljudi v vojnah, ki divjajo nedaleč od nas, pa je moč zaznati v filmu Oddaljen hrup (scenarij in režija: Eva Kaučič; igralka: Živa Strmčnik Muhič; glas radijskega napovedovalca: Jurij Horvat; mentorica: Tadeja K. Hadžiselimović), zato je ogled priporočen prav vsakemu od nas, da nas iztrga iz oklepa lastne vsakdanjosti.

Povezave do filmov: Oddaljen hrup: Oddaljen hrup_Oš Lenart_Eva Kaučič_marec 2023.mp4

Agata in Friderik:

 https://drive.google.com/file/d/1vlJoMHLBjJsyv6crVI_LwjRO6RPboCRz/view?usp=sharing

Tadeja Kurnik Hadžiselimović

(Visited 66 times, 1 visits today)