Stari mobilni telefoni – humanitarni projekt Zveze Rotary klubov in Zveze prijateljev mladine Slovenije

Zveza prijateljev mladine Slovenije v sodelovanju z Rotary klubi po Sloveniji ter šolami, vključenimi v projekt, organizira akcijo zbiranja starih mobilnih telefonov po celotni Sloveniji. Pobudnik akcije je ZPM Maribor v sodelovanju z Rotary klubom Maribor Lent. Osnovna cilja akcije sta:

  • zbiranje denarja za pomoč otrokom in projektom, namenjenim mladim;
  • osveščanje mladih o omejenih virih ter odgovornem ravnanju s surovinami.

Gre za humanitarni projekt, ki je izrazito ekološko naravnan. Podprlo ga je tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Celoten izkupiček se bo vrnil otrokom oziroma mladini kot najbolj ranljivi populaciji v naši družbi. 

Akcija zbiranja starih mobilnih aparatov se začne 21. marca in bo trajala do 22. aprila 2016. V ta namen bodo v večnamenskem prostoru šole pri EKO kotičku postavljeni zaboj za telefone, zaboj za polnilce in manjši zaboj za baterije. Zbirali se bodo stari, odpadni in neuporabni telefoni (gsm aparature, mobiji). Celotno pripravo vodi Rotary District, operativno pa bosta sodelovala Rotary s svojimi 45-mi klubi in Zveza prijateljev mladine Slovenije s svojimi članicami. S podjetjem, ki bo telefone in polnilce odkupovalo, je določena pogodbena cena odkupa, in sicer za kilogram mobilnih aparatov (brez baterije) 6,00 eur, za polnilce pa 0,15 eur za kilogram. Izvajanje projekta bo možno spremljati preko spletnega portala www.starmobi.si. Javno bodo objavljeni tudi podatki o razdelitvi in porabi zbranih finančnih sredstev.

Projekt predvideva, da se 10% od neto zbranih sredstev nameni šolam, ki bodo aktivno vključene v akcijo. Najuspešnejše šole se bodo potegovale za dodatne nagrade, ki jih bodo podelili šolam z najvišjim razmerjem med številom zbranih naprav ter številom učencev.

Verjamemo, da se v vsakem gospodinjstvu najde kak »odslužen« mobilni aparat, zato vas vabimo k sodelovanju.

 Srečko Kebrič, koordinator projekta na šoli

.

 Mobi3_16_01

Predsednik Borut Pahor je svoj stari mobilnik predal učenki Piki. (Foto: STA/Daniel Novakovič)

Mobi2_16_01

(Visited 21 times, 1 visits today)