Teden otroka se prične v ponedeljek, 7. oktobra, in traja ves teden. Osrednja tema ima naslov NAŠE PRAVICE, saj prav letos poteka 30. obletnica sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

Letošnji Teden otroka je za učence naše šole tesno povezan z 260-letnico šole in v okviru tega tedna potekajo organizirani projektni dnevi s številnimi dejavnostmi, v katere so vključeni vsi učenci šole. Teden se bo zaključil z jesenskim krosom in otvoritvijo novih igral pri šoli.

V ponedeljek, 7. oktobra, bo dan namenjen medgeneracijskemu srečanju starejših učencev z najmlajšimi učenci naše šole. Osmošolci se bodo prvi dve šolski uri družili s prvo- in drugošolci, prebirali bodo pravljice in skupaj poustvarjali prebrano vsebino, se pocartljali in igrali.

Nato bo v večnamenskem prostoru zgornje šole sledil sprejem prvošolcev v Skupnost učencev šole s krajšim programom, ki ga bodo pripravili učenci od 2. do 5. razreda.

Za učence 7. in 9. razredov bodo ta dan organizirane srednjeveške delavnice na gradu Muretinci.

Ker poteka Teden otroka na temo Naše pravice, je prav, da se z učenci v oddelkih pogovorimo o omenjeni temi in otrokom predstavimo njihove temeljne pravice. A ne pozabimo, da so s pravicami otrok tesno povezane tudi dolžnosti in odgovornosti, saj če želimo upoštevati pravice vseh otrok, so se otroci dolžni vesti do drugih tako, da jim pravic ne kratijo!

Z učenci 1. in 2. razreda smo učiteljice podaljšanega bivanja že v prejšnjem tednu vodile pogovor in realizirale likovno delavnico na zgoraj omenjeno temo, likovni izdelki pa bodo razstavljeni v spodnji šoli ter v večnamenskem prostoru ob sprejemu prvošolcev v Skupnost učencev šole.

V ostalih štirih dneh bodo učencem v okviru posebnih dni v dopoldanskem času ponujene mnoge delavnice na temo starih časov, katerih cilji so:

  • učenci začutijo utrip praznovanja pomembne obletnice – 260-letnice šolstva v kraju;
  • raziskujejo preteklost na različnih področjih in jo primerjajo s sedanjostjo (travnik nekoč in danes, ples nekoč in danes …);
  • razvijajo ustvarjalnost in domišljijo (ustvarjajo v likovni, glasbeni in literarni delavnici);
  • razvijajo ročne spretnosti (v različnih tehniških delavnicah), ob tem pa se seznanijo z ljudskim ustvarjanjem v preteklosti (svilene rože, okraski iz slanega testa, izdelki iz volne …);
  • raziskujejo prehrano v naših krajih nekoč in danes (pečejo in kuhajo v kuharski delavnici);
  • pripravijo razstavo svojih izdelkov in predstavijo svoja dognanja v raziskovalnih delavnicah.

Tudi v popoldanskem času bomo čas v podaljšanem bivanju namenili igranju iger iz preteklosti in igram po željah otrok ter ustvarjanju jesenske dekoracije za šolske hodnike. Tako kot prejšnja leta bomo za sodelovanje poprosili peto- in šestošolce.

Predstavniki Skupnosti učencev šole 9. razreda so za ta teden sestavili šolski jedilnik, tako da bodo obroki še posebej slastni.

Ker so letos dnevi v Tednu otroka namenjeni praznovanju naše šole, učenci ves teden ne boste imeli domačih nalog, zato preživite svoj prosti čas v družbi prijateljev in družine, ob igri, dobri knjigi ali rekreaciji.

Želimo vam prijeten teden!

                                                                               Mentorice Skupnosti učencev šole

(Visited 68 times, 1 visits today)