V ponedeljek, 5. oktobra, se je pričel Teden otroka, letos na temo ODGOVOR JE POGOVOR. Teden otroka se bo zaključil v nedeljo, 11. oktobra. V tem tednu bodo zveze in društva prijateljev mladine organizirala različne prostočasne ter razvedrilne programe za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji, obeležili pa ga bomo tudi v vrtcih in šolah. 

V letošnjem letu se Teden otroka povezuje s TOM telefonom, to je zaupnim telefonom za otroke in mladostnike, ki praznuje 30 let delovanja. Ker imajo toliko let dragocenih izkušenj, vedo, kako pomagati, ko se otroci in mladostniki znajdejo v težavah ali ko imajo veliko vprašanj in premalo odgovorov. Zato je njihovo sporočilo »Odgovor je pogovor«.

Letošnja poslanica ob Tednu otroka je v video obliki, podarja pa nam jo  Andrej Rozman Roza. Ta je zapisal, odrecitiral in posnel pesem na temo, kako pomembno se je pogovarjati.

Najdete jo na spletnem naslovu: https://www.youtube.com/watch?v=2UOWmFeirhg ali https://www.facebook.com/watch/?v=334872164387509

In kako bomo letos Teden otroka obeležili na naši šoli?

Nekatere dejavnosti, ki smo jih izvajali prejšnja leta, letos zaradi priporočil proti okužbam koronavirusa ne bomo mogli izvesti, pa vendar bo ta teden vseeno pester.

  • Predstavniki Skupnosti učencev šole 8. in 9. razredov so za ta teden sestavili šolski jedilnik, zato bodo obroki še posebej slastni.
  • Za učence od 1. do 3. razreda se je uvod v Teden otroka začel že v petek, saj so imeli jesenski športni dan. Učence od 4. do 9. razreda čaka jesenski športni dan s krosom ta petek. Teku bo sledil še pohod.
  • Učenci I. triade ta teden ne bodo imeli domačih nalog, zato bodo popoldanski čas v podaljšanem bivanju namenili igri, izdelavi jesenske dekoracije in branju. Za učence od 4. do 9. razreda pa je predlog, da v petek ne bi bilo domačih nalog.
  • Učenci predlagajo, da bi pri športu ali kateri drugi šolski uri lahko izbrali kakšno dejavnost, ki jim je všeč in je izvedljiva.
  • V tem tednu poteka hkrati tudi Teden umetnosti, ki je prestavljen s spomladanskega časa zaradi koronavirusa. Zato bodo ta teden učenci pri likovni umetnosti v poljubni likovni tehniki ustvarjali na temo JAZ in TI ter MI MED SEBOJ (v smislu sobivanja in komuniciranja). Nastale likovne izdelke bomo v naslednjem tednu razstavili v večnamenskem prostoru.
  • V okviru pouka ali pri razrednih urah bodo potekali razredni pogovori na temo ODGOVOR JE POGOVOR. Pomembno je, da učenci spoznajo, da nas pogovor povezuje, ko se imamo dobro. Še posebej dragoceno moč pa ima, kadar nam je težko. Takrat otroci potrebujejo sogovornika, ob katerem se počutijo varne in sprejete. Če v tistem trenutku v bližini ni take osebe, jih na brezplačni telefonski številki 116 111, na elektronskem naslovu ali v klepetalnici vsak dan čakajo svetovalci TOM telefona.
  • Teden bomo zaključili kot vsako leto, s sprejemom prvošolcev v Skupnost učencev šole. Letos bo proslava nekoliko drugačna, na prostem na dvorišču spodnje šole.

V oddelkih z nižjim izobrazbenim standardom in v oddelkih programa vzgoje in izobraževanja se bodo učenci udeležili nekaterih že naštetih aktivnosti, dodali pa bodo še nekaj svojih.

Torej, teden bo pester. Naj bo prijeten za učence in tudi za učitelje.

                   Tadeja Volavšek, Andreja Štancer in Mija Brunec, mentorice SUŠ

(Visited 152 times, 1 visits today)