V petek, 3. junija 2022, smo pri OŠ Lenart s  prireditvijo obeležili 20-letnico EKO šole Lenart in hkrati slavnostno otvorili šolski eko vrt. V 20- letnem obdobju naše EKO šole smo veliko naredili in smo lahko na svoje delo ponosni in z njim zadovoljni. Seveda pa je to področje, kjer nikoli nisi naredil vsega,  temveč  ti daje vedno nove izzive in  nove spodbude za nadaljnje delo. Vesela in ponosna sem, da sem lahko sodelovala pri tem projektu, bila  pobudnica vključitve naše šole v ta projekt, da sem ga  lahko vodila, ga soizvajala in koordinirala teh dobrih 20 let. Močno se zavedam, da je naš uspeh temeljil na skupnem delu mnogih, že bivših in sedanjih učiteljih – mojih sodelavcih – in učencih, ki so sodelovali na  posameznih področjih, ter ravnatelju, ki nas je pri našem delu in dejanjih podpiral. Še posebej pa sem ponosna, da  smo  ob  zaključku mojega vodenja EKO šole Lenart svečano otvorili naš lep EKO šolski vrt.

Oblikovanje šolskega vrta se je začelo s postavitvijo visokih gred, pri tem sta nam bila v veliko pomoč naša hišnika, gospod Sašo  in gospod David. Pomagala sta nam tudi pri polaganju plošč okrog gred in pri gradnji hiške. Vsak torek zjutraj so se mi pri delu na vrtu pridružile učenke 7. b razreda – Tjaša, Lana, Vita in Eva.  Povedale so, da so jim bila  všeč zgodnja jutra na vrtu, ko smo lahko občudovale sončne vzhode, najboljši pa jim je bil občutek, da delaš z živo naravo, ko v roke primeš sadiko in se zaveš, da je to nekaj živega, ki bo s tvojo pomočjo rastlo in dalo dobrote.

Vrt je velik, zato nobena nikoli ni bila brez dela. Vzgajale smo lastne sadike, v deževnem vremenu načrtovale gredice, spoznavale dobre in slabe sosede, koristne in škodljive živali na vrtu ipd.  V lepem vremenu pa seveda pletje, lopatanje, zalivanje, sejanje itd. Uredili smo tudi kompostnik, vrt ogradili z leseno ograjo, posadili maline in jim pripravili oporo. Naš vrt pa krasijo še medovite cvetlice. Vrt je zares lep, zato vabljeni, da si ga ogledate.

 Tatjana Kraner, koordinatorica EKO šole Lenart

(Visited 109 times, 1 visits today)