Pa smo spet na koncu … v mislih imam šolsko leto. Za nami je toliko in toliko trenutkov, spominov in dejanj, ki na poseben način dajejo življenju moč. To je cilj, ki mu ali bi mu morali slediti vsi tisti, ki dan za dnem prestopamo šolski prag.

Frank Herbert je zapisal, da če odkrijemo nekaj, česar ne razumemo, je to začetek spoznanja. Šola kot institucija posebnega družbenega pomena vsakega posameznika pelje po poti znanja, kulture, ustvarjalnosti, discipline, spoštljivosti, iskrenosti in ljubezni. Od posameznega učenca, ki bi naj izžareval mladostno energijo, pa temu prevečkrat ni tako, je odvisno ali šolsko pot prehodi v predvidljivem času ali zaostaja za vrstniki ali pa cilja sploh ne doseže.

Že Aristotel je menil, da je človekov najvišji cilj sreča. Na začetku enaindvajsetega stoletja je tudi Slovenija v materialnem smislu bogata država. Iz omenjenega bi marsikdo sklepal, da smo njeni državljani srečni ljudje. Lepo in prav, vendar se v družbi prevečkrat izpostavljajo področja človekovega življenja, ki dajejo relativni užitek v danem trenutku. Temu ne bi smelo biti tako, zato se na šolskem polju trudimo in poskušamo mladi generaciji privzgojiti vrednostni sistem, ki temelji na delu in odgovornosti. Peljemo jo v smer notranje umirjenosti, srčne osebne rasti in zaupanja vase v pravem pomenu besede. Zahtevno početje, ki zahteva ogromno vloženega ob neomajni podpori staršev in družbe kot celote.

Šolska vrata se počasi zapirajo. Za vas, učenci, bo nastopil najlepši del šolskega leta, počitnice. Preživite jih v duhu dobre volje. Veliko časa preživite s svojimi starši, starimi starši in prijatelji. Vaš delovni prostor naj bo igrišče, travnik, gozd, skriti kotički, ki jih poznate samo vi. Usmerite pozornost v svojo notranjost in ugotovili boste, da življenje ponuja, samo vzeti je potrebno. Kaj in koliko vzamemo, je odvisno od vsakega posameznika.

Iskreno zahvalo za opravljeno v dobrobit naših učencev izražam vsem sodelavcem in staršem učencev ter vsem skupaj želim vesele počitnice in sproščujoče dopuste.

Marjan Zadravec, ravnatelj

(Visited 15 times, 1 visits today)