Slovenska podjetja bodo v četrtek, 26. novembra, drugo leto zapored odprla svoja vrata devetošolcem, njihovim staršem in učiteljem. Z namenom približati jim manj vidne in znane poklice pri odločanju o nadaljnjem šolanju. Za prijavo na dogodek je mladim prvič doslej na voljo novo spletno mesto: danzakariero.si.

Pobudnik celotnega dogodka, poimenovanega Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), v sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Zavodom RS za šolstvo (ZRSŠ). 

Podjetja po vsej Sloveniji bodo odprla svoja vrata v četrtek, 26. 11. 2015, ob 16. uri. Tako se bodo učencem zaključnih razredov osnovne šole, ki se odločajo v vpisu v srednješolske programe, na ogledu podjetij lahko pridružili tudi starši in učitelji. Za uspešno organizacijo dogodka so potrebni vnaprejšnji podatki, koliko obiskovalcev lahko pričakuje posamezno sodelujoče podjetje. 

Prav zato je mladim prvič doslej na voljo posebno spletno mesto: danzakariero.si. Na njem lahko kadar koli in povsod, kjer imajo dostop do spleta, pobrskajo med predstavljenimi podjetji. Izberejo tisto, ki ga želijo obiskati, in se elektronsko prijavijo za obisk. Glede ogleda podjetja se lahko posvetujejo tudi s starši ali učitelji. Za obisk podjetja se lahko prijavijo do ponedeljka, 23. 11. 2015.

V tem času se na spletnem mestu predstavlja že več kot 150 podjetij iz vse Slovenije. Spletno mesto je pregledno urejeno in prilagojeno mladim, njegova uporaba je preprosta in prijazna. Ponuja tudi možnost iskanja podjetij po abecedi, posameznih regijah ali dejavnostih. 

V gospodarstvu še vedno opazijo, da imajo mladi in njihovi starši velikokrat napačne predstave o poklicih v nekaterih panogah. Ohranjajo se spomini o težkih delovnih pogojih, nezanimivih področjih dela, manj priljubljenih in spoštovanih poklicih. Pri tem pozabljajo, da se s tehnološkim razvojem spreminjajo delovni procesi in delovna mesta ter krepijo možnosti za razvoj kariere v različnih delovnih okoljih. 

Učenci zaključnih razredov osnovne šole in njihovi starši se neredko znajdejo v stiski, ko se odločajo o vpisu v nadaljnje izobraževanje. Vendar tako kot pri vsakem odločanju tudi tu velja, da je dovolj ustreznih informacij podlaga za dobro odločitev. Z dnevom odprtih vrat slovenskega gospodarstva si prizadevamo učencem in staršem zagotoviti priložnost, da pridobijo čim več uporabnih informacij o poklicih, delovnih pogojih in razvoju podjetij v svojem okolju, da spoznajo obetavne poklice, ki jih naše gospodarstvo potrebuje. Tako jim želimo olajšati odločitev o nadaljevanju izobraževanja. 

Več informacij o dogodku, skupaj z dostopom do spletnega mesta danzakariero.si, je na voljo na spletnih straneh GZS, Zavoda za zaposlovanje in Zavoda za šolstvo

Lani je bil Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva izveden prvič. Na njem je sodelovalo 176 podjetij iz celotne Slovenije, obiskov se je udeležilo skoraj 2.500 učencev in njihovih staršev. Kar 98 % obiskovalcev je zelo pozitivno ocenilo obiske podjetij in izrazilo željo, da bi se dogodka znova udeležili. Ravno zato je Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva za šolsko mladino in njihove starše organiziran tudi letos.

(Visited 11 times, 1 visits today)